Production and composition of chemical elephant grass cv. pioneer in different heights of waste - literature review

Danúbia Nogueira Figueira, Mikael Neumann, Robson Kyoshi Ueno, Marcelo Marques Lopes Muller, Marcos Ventura Faria

Abstract


The work aims to review studies evaluating the agronomic characteristics of elephant grass (Pennisetum purpureum, Schum) originating in Africa, it has several ways to use as hay, grazing, silage and capineira. Besides the attention for the production of dry matter per unit area is presented disseminated in several Brazilian territory, being possible to observe the production of culture, for resisting adverse weather conditions, but with average soil fertility requirement. When well managed can present fresh weight average production of 300 Mg ha-1 is more common to find averages between 20-35 Mg ha-1. The planting method is by cuttings and can be done in grooves or through holes. By presenting cespitose growing has rapid rise of the apical meristem, getting cleavable during grazing, one of the biggest failures of culture. The elephant grass generally has high fiber content in its composition, both neutral detergent fiber as to acid detergent fiber, 72.3% and 46.5% respectively on average, one realizes that NDF and ADF increase with advancing age, inverse role is with the amount of crude protein of fodder, which decreases with increasing age of regrowth.


Keywords


crude protein, dry matter content, harvest season and physical structure of forage

Full Text:

PDF

References


ACUNHA, J.B.V.; COELHO, R.W. Efeito da altura e intervalo de resíduo do Capim- Elefante anão. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília. v.32, n.1, p.117-122, 1997.

ALCÂNTARA, P.B., BUFARAH, G. Plantas forrageiras: gramíneas e leguminosas. São Paulo, Editora Nobel, 2.ed., 1983, 150p.

ANDRADE, I.F.; GOMIDE, J.A. Curva de crescimento e composição química de capim-elefante (Pennisetum purpureum, Schum.)Taiwan A-146. Revista Ceres, Goiás. v.18, n.1, p.431-447, 1971.

AUAD, A.M.; SIMÕES, A.D.; DERESZ, F.; CASTRO, M.M.; SOUZA SOBRINHO, F.; PEREIRA, A.V.; BRAGA, A.L.F.; LEDO, F.J.S.; PAULA – MORAES, S.V. Flutuação populacional de Deoisschach (Fabricus, 1787) em pastagens de Brachiariabrizantaha. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Anais...JoãoPessoa:SBZ, UFPB, 2006. 1 CD-ROOM.

BRUNKEM, J.N. A systematic study of Pennisetumsect.Pennisetum (Graminae).American JournalofBotany, Sant Louis.v.64, n.2, p.161-176, 1977.

CARVALHO, M.M.; MOZZER, O.L.; ENRICH, E.L.; CONTIJO, V.P.M. Competição de variedades de híbridos de Capim elefante (Pennisetum purpureum) em um solo Hidromórfico de Sete Lagoas, Minas Gerais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília.v.7, n.19, p.39–45, 1972.

CECATO, U. Influência da freqüência de resíduo, níveis e formas de aplicação do nitrogênio sobre a produção, a composição química e algumas características da rebrota do capim Aruana (PanicummaximumJacq. cv. Aruana). Jaboticabal, SP, UNESP, 1993. 112p. Tese (Doutorado em Produção Animal) – Universidade Estadual Paulista, 1993.

CHILIBROSTE, P.S.; TAMMINGA H.; BOER, M.J.; GIBB G. DEN DIKKEN. Duration of regrowth of ryegrass (Loliumperenne) effects on grazing behaviour, intake, rumen fill and fermentation of lactating cows. JournalDairy Science, Itacha. v.83, n.1, p.984-995, 2000.

CORSI, M. Estudo da produtividade e do composição química do capim-elefante (Pennisetum purpureum, Schum.), variedade napier submetido a diferentes freqüências e alturas de resíduo.1972. 139p. Dissertação (Agronomia) – ESALQ. Piracicaba, 139p, 1972.

COSTA, N.L.; MAGALHÃES, J.A.; PEREIRA, R.G.A.; TOWNSEND, C.R. Efeito de regimes de resíduos sobre a produção e qualidade da forragem de capim-elefante (Pennisteumpurpureum, Schum cv. Mott). Revista Científica Rural, Rio Grande do Sul. v.11, n.1, p.28-33, 2006

DALL’AGNOL, M.; SCHEFFER-BASSO, S.; NASCIMENTO, J.A.L.; SILVEIRA, C.A.M.; FISCHER, R.G. Produção de forragem de Capim-Elefante sob clima frio. Curva de crescimento e composição química. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa. v.33, n.5, p.1110-1117, 2004.

EZEQUIEL, J.M.B.; FAVORETTO, F. Efeito do manejo sobre a produção e composição química de perfilhos do capim-colonião (Panicummaximum, Jacq.).Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa.v.29, n.6, p.1596-1607, 2000.

FORBES, J.M. 1995. Voluntary food intake and diet selection in farm animals.CAB International.Walingford. 532 p.

GOMIDE, J.A. Morfogenese e Análise de Crescimento de Gramíneas Tropicais. In:Simpósio Internacional sobre Produção Animal em Pastejo.p.411-430, 1997

JACQUES, A.V.A. Caracteres morfo-fisiológicos e suas aplicações como manejo. In: CARVALHO, M.M.; ALVIM, M.J; XAVIER, D.F. (Eds.) Capim elefante: produção e utilização. Coronel Pacheco: Embrapa-Gado de Leite, 1994, p.31-47.

KAYONGO-MOLE, H.; THOMAS, S.W.; ULLREY, D.E. Chemical composition and digestibility of tropical grasses.JournalAgricultureof Puerto Rico, Porto Rico. v.15, n.2, p.185-200, 1974.

LIMA, E.S.; SILVA, J.F.C.; VÁSQUEZ, H.M.; ANDRADE, E.N.; DEMINICIS, B.B.; MORAIS, J.P.G.; COSTA, D.P.B.; ARAÚJO, S.A.C. Característica agronômicas e nutritivas das principais cultivares de Capim-Elefante do Brasil. Veterinária e Zootecnia, Botucatu. v.17, n.3, p.324-334, 2010.

LOPES, B.A. O Capim-elefante. 2004. 55p. Dissertação (Mestrado em Agronomia). Universidade Federal de Viçosa. Viçosa, 2004.

MACHADO, A.N.; SIEWERDT, L.; SILVEIRA JÚNIOR, P.; SIEWERDT, F. Efeito do espaçamento de plantio na produção e qualidade de forragem capim elefante cv. Três Rios. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas.v.2, n.1, p.57-62, 1996.

MARTINS, Z. Capim-elefante (Pennisetumpurpureunn, Schum.). Revista Zootecnia, Belo Horizonte. v.2, n.1, p.33-44, 1969. MOSS, D.N. Some aspects of microclimatology important in forage plant physiology. In: Forage plant physiology an soil relationships. ASA Special publications Madison-Winsconsin.1964.

MOTA V.A.C.; SALES E.C.J.; SARAIVA C.R.S.; PEREIRA A.D.; ANDRADE W.R.; RIGUEIRA J.P.S.; Disponibilidade de forragem de capim-elefante (Pennisetumpupureum, Schum.) cv. Pioneiro em duas alturas de resíduo submetido a duas interceptações luminosa. In: FEPEG – Fórum de ensino, pesquisa, extensão e gestão, 2011, Montes Claros. Resumos...Monte Claros: Unimontes, 2011.

MOZZER, O.L. 1993. Capim-elefante - Curso de Pecuária Leiteira. Coronel Pacheco: EMBRAPA/CNPGL. 2.ed. (Documentos n.43).

NASCIMENTO, I.S.; MONKS, L.P.; BATISTA, J. Efeitos de resíduos outonais e hibernais sobre o desempenho produtivo do capim-elefante cv. Cameroon. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, Pernambuco.v.3, n.2, p.191-196, 2008.

PEREIRA, A.V.; MARTINS, C.E.; CRUZ FILHO, A.B. Melhoramento de forrageiras tropicais. In: NASS, L.L.; VALOIS, A.C.C.; MELO, I.S. (Ed.). Recursos Genéticos e Melhoramento de plantas. Juiz de Fora: Fundação MT, 2001. P.549-602.

QUEIROZ FILHO, J.L.; SILVA D.S.; NASCIMENTO, I.S. Produção de matéria seca e qualidade do capim-elefante (Pennisetum purpureum, Schum.) cultivar Roxo em diferentes idades de resíduo, Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa. v.29, n.1, p.69-74, 2000.

SALES, E.C.J.; SARAIVA, C.R.S.; REIS, S.T.; JÚNIOR ROCHA, V.R.; PIRES, D.A.A.; VITOR, C.M.T. Morphogenisis and productivity of Pioneiro elephant grass under different residual heights and light interceptions. Acta Sciences, Maringá. v.36, n.2, 2014.

SANTOS, E.A.; SILVA, D.S.; QUEIROZ FILHO, J.L. Aspectos Produtivos do Capim-Elefante (Pennisetum purpureum, Schum.) cv. Roxo no Brejo Paraibano. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa. v.30, n.1, p.31-36, 2001a.

SANTOS, E.A.; SILVA, D.S.; QUEIROZ FILHO, J.L. Composição química do Capim-Elefante cv. Roxo cortado em diferentes alturas de resíduo. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa. v.30, n.1, p.18-23, 2001b.

SANTOS, F.A.P.; Manejo de pastagem de Capim Colonião, In: PEIXOTO, A.M.; MOURA, J. C.; FARIA, V.P.; Volumoso para bovinos, Piracicaba, 2.ed. FEALQ, 231p, 1995.

TCACENCO, F.A.; BOTREL, M.A. Identificação e avaliação de acessos e cultivares de capim-elefante. In: CARVALHO, M.M.; ALVIN, M.J.; XAVIER, D.F.Capim elefante: produção e utilização. 2ª ed., revisada. Brasília: Embrapa-SPI e Juiz de Fora: Embrapa-Gado de Leite, p.1- 30, 1997.

VAN SOEST P.J. Nutritional ecology of the ruminant.Cornell University Press, Ithaca.151p., 1982.

VEIGA, J.B. Utilização do capim-elefante sob pastejo. In: CARVALHO, M.M.; ALVIM, M.J.; XAVIER, D.F. (Eds.) Capim-elefante, produção e utilização. Coronel Pacheco: EMBRAPA/CNPGL. p.165-93, 1994.

VIANA, J.O.; ARAÚJO FILHO, A.J.; GADELHA, A.J. Efeito residual dos intervalos de cortes em capim-elefante (Pennisetum purpureum, Schum.).Ciência Agronômica. v.9, n.2, p.41-45, 1979.

VILELA, H.Série gramíneas tropicais – gênero Pennisetum (Pennisetum purpureum), 2009.Disponível em: Acesso em: 13 abr. 2014.

VIRGUEZ, O.G. Ensayo comparativo de 13 clones del pasto elefante (Pennisetum purpureum, Schum.). In: InternationalGrasslandCongress,9., 1965, São Paulo. Proceedings... São Paulo: Secretaria de Agricultura de São Paulo /Departamento de Produção Animal, 1966, v.1, p.929-038.

WERNER, J.C.; LIMA F.P.; MARTINELLI, D. Estudos de três diferentes alturas de corte em capim-elefante napier. Boletim.Indústria Animal. v.23, n.único, p.161-168. 1966.

WIJITPHAN, S.; LORUILAI, P.; ARKASEANG, C. Effect of cutting heights on productivity and quality of King Napier grass (Pennisetum purpureum cv. King grass) under irrigation.Pakistan Journal of Nutrition, Asian.v.8, n.8, p.1244-1250, 2009.




DOI: https://doi.org/10.5935/PAeT.V8.N3.12