Onion growing seasons in the south central part of the state of Tocantins

João Victor Gonçalves Carline, Aline Torquato Tavares, Joelson André Freitas, Kellen Kiara Barros Milhomens, Ildon Rodrigues Nascimento

Abstract


The onion cultivation in Brazil concentrates in the central-southern region. However, with the development of adapted cultivars, new areas can be the current planting areas. This study was carried out in order to evaluate three growing seasons of onion cultivars in the central-southern region of the state of Tocantins. Three cultivars were evaluated in three different seasons, being May 26, June 26 and July 26. The seedlings were obtained in tray of 200 cells and 35 days after germination they were transplanted at the 0,15m x 0,10m spacing. In each growing season the experimental design used was randomized blocks, with four repetitions. The characteristics evaluated were productivity (t ha-1), average bulb weight (grams), pungency and cycle (days). The cultivar Nun 1205 presented the higher productivity (49,02 t ha-1) and average bulb weight (163,41 grams), being the second growing season better than others in relation to productivity (56,50 t ha-1) and average bulb weight (183,33 grams). Regarding to the content of pyruvic acid the cultivar Cimarron differed from the other cultivars and all cultivars were classified with medium and high pungency. All cultivars tested showed early cycles.


Keywords


Allium cepa L, adaptation, genotypes, productivity.

References


ANTHON, G. E.; BARRETT, D. M. Modified for the determination of pyruvic acid with dinitrophenylhydrazine in the assessment of onion pungency. Journal of the Science of Food and Agriculture, n. 83, p. 1210-1213, 2003. DOI: 10.1002/jsfa.1525

BANDEIRA, G. R. L.; DE QUEIROZ, S. O. P.; ARAGÃO, C. A., COSTA, N. D.; SANTOS, C. A. F. Desempenho agronômico de cultivares de cebola sob diferentes manejos de irrigação no submédio São Francisco. Irriga, v. 18, n. 1, p. 73-84, 2013. DOI: 10.15809/irriga.2013v18n1p73.

CECÍLIO FILHO, A. B.; MAY, A.; PORTO, D. R. Q.; BARBOSA, J.C. Crescimento da cebola em função de doses de nitrogênio, potássio e da população de plantas em semeadura direta. Horticultura Brasileira, v. 27, n. 1, p. 49-54, 2009.

CARVALHO, P. G. B.; MACHADO, C. M. M. Características nutricionais. 2013. Disponível em: < https://www.cnph.embrapa.br/paginas/sistemas_producao/cul-tivo_da_cebola/caracteristicas_nutricionais.htm >. Acesso em: 25 de fev. 2016.

DHUMAL, K.; DATIR, S.; PANDEY, R. Assessment of bulb pungency level in different Indian cultivars of onion (Allium cepa L.). Food Chemistry, v. 100, n. 4, p.1328-1330, 2007.

EMBRAPA. Cultivo da Cebola no Nordeste. 2007. Disponível em: < https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/162405/1/Cultivodacebola.pdf>. Acesso em: 25 de fev. 2016.

FAO - FOOD AGRICULTURE ORGANIZATION. 2015. Disponível em: < http://www.agricultura.pr.gov.br/modules/qas/uploads/4313/cebola_24abr_2015.pdf>. Acesso em: 25 de fev. 2016.

FERREIRA, D. F. SISVAR: um programa para análises e ensino de estatística. Revista Symposium, v. 6, n. 1, p.36-41, 2008.

FIGUEIREDO A. S. T.; RESENDE J. T. V.; HUNGER H.; PAULA J. T.; DIAS D. M.; FARIA M. V. Desempenho de genótipos comerciais de cebola cultivados em diferentes densidades populacionais. Horticultura Brasileira, v. 29, n. 3, p. 2265-2272, 2011. DOI: 10.1590/S0102-05362014000300004

FILGUEIRA, F. A. Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna para a produção de hortaliças. 3. ed. Viçosa, MG: UFV, 2008. 421p.

GONÇALVES, P. A. S.; WORDELL FILHO, J. A.; KURTZ, C. Efeitos da adubação sobre a incidência de tripes e míldio e na produtividade da cultura da cebola. Revista Agropecuária Catarinense, v. 22, p.57-60, 2009.

GRANGEIRO, L. C.; SOUZA, J. O.; AROUCHA, E. M. M.; NUNES, G. H. S.; SANTOS, G. M. Características qualitativas de genótipos de cebola. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 4, p.1087-1091, 2008.

IBGE. Levantamento Sistemático da Produção Agrícola. 2013. Disponível em: < ftp://ftp.ibge.gov.br/Producao_Agricola/Levantamento_Sistematico_da_Producao_Agricola_%5Bmensal%5D/Fasciculo/2013/lspa_201301.pdf>. Acesso em: 29 de fevereiro de 2016.

REETZ, E. R.; KIST, B. B.; Santos, C. E.; CARVALHO, C.; Drum, M. Anuário brasileiro de hortaliças. Editora Gazeta, Santa Cruz do Sul, 2014, p. 42.

KOPESELL D. E.; RANDLE W. M. Onion cultivars differ in pungecy and quality during storage. Hortscience, n. 32, p.1260-1263, 1997.

MARIA C. C.; MAIA, M. C. C.; PEDROSA, J. F.; TORRES FILHO, J.; NEGREIROS, M. Z. de.; BEZERRA NETO, F. Características de qualidade de cebola múltipla durante armazenamento sob condição ambiental não controlada. Horticultura Brasileira, v. 18, n. 1, p. 61-64, 2000.

MENEZES JÚNIOR F. O. G.; VIEIRA NETO J. Produção da cebola em função da densidade de plantas. Horticultura Brasileira, v. 30, n. 4, p. 733-739, 2012.

MENEZES JÚNIOR F. O. G.; GONÇALVES P. A. S.; VIEIRA NETO J. Produtividade da cebola em cultivo mínimo no sistema convencional e orgânico com biofertilizantes. Horticultura Brasileira, v. 32, p. 475-481. 2014. DOI: 10.1590/S0102-053620140000400017

MILHOMENS, K. K. B. Doses de enxofre elementar sobre características agronômicas e em pós-colheita de cebola. 2015. 52f. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal) - Universidade Federal do Tocantins - UFT, Gurupi-TO.

PEREIRA, P. R. Aptidão agronômica e qualidade pós-colheita de genótipos de cebola na região sul do estado do Tocantins. 2014. 53f. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal) - Universidade Federal do Tocantins - UFT, Gurupi-TO.

QUARTIERO, A.; FARIA, M. V.; RESENDE, J. T. V.; FIGUEIREDO, A. S. T.; CAMARGO L. K. P.; SANTOS R. L.; KOBORI R. F. Desempenho agronômico, heterose e estabilidade fenotípica de genótipos de cebola. Horticultura Brasileira, v. 32, n. 3, p. 259-266, 2014. DOI: 10.1590/S0102-05362014000300004

RANDLE, W. M. Onion flavor chemistry and factors influencing flavor intensity. ACM Symposium Series, v. 660, p. 41-42, 1997.

RESENDE G. M.; ALVARENGA, M. A. R. Rendimento e perda de peso de bulbos de cebola. Caatinga, v. 18, n. 1, p. 28-34, 2005.

RESENDE, J. T. V.; PIRES, D. B.; CAMARGO, L. K. P.; MARCHESE A. Desempenho produtivo de cultivares de cebola em Guarapuava, Paraná. Ambiência, v. 3, n. 2, p. 193-199, 2007.

RESENDE, G. M.; COSTA, N. D.; YURI, J. E. Doses de nitrogênio na produtividade e classificação de bulbos de cultivares de cebola. Revista Brasileira de Agricultura Irrigada-RBAI, v. 10, n. 3, 2016. DOI: 10.7127/RBAI.V10N300373

SCHWIRMMER, S.; WESTON W. J. Enzimatic development of pyruvic acid as a measure of pungency. Journal Agricultural Food Chemistry, v. 9, p. 301-304, 1961.

SOUZA, J. O.; GRANGEIRO, L. C.; SANTOS, G. M.; COSTA, N. D.; SANTOS, C. A. F.; NUNES, G. H. S. Avaliação de genótipos de cebola no Semi-Árido Nordestino. Horticultura Brasileira, n.26, p. 097-101, 2008.

SOUZA R. J.; RESENDE G. M. Cultura da cebola. 2002. 115f. (Textos Acadêmicos - Olericultura, 21) Universidade Federal de Lavras – UFLA, Lavras-MG.

SUN YOO, K.; PIKE, L.; CROSBY, K.; JONES, R.; LESKOVAR, D. Differences in onion pungency due to cultivars, growth environment, and bulb sizes. Scientia Horticulturae, Amsterdam, v. 110, p. 144-149, 2006.

VILAS BOAS, R. C.; PEREIRA G. M.; SOUZA R. J.; GEISENHOFF, L. O.; LIMA JÚNIOR J. A. Desenvolvimento e produção de duas cultivares de cebola irrigadas por gotejamento. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 16, n. 7, p. 706–713, 2012.