Combined effect of gamma radiation and storage temperature on post-harvest quality of '' Pérola '' pineapple

Alex Guimarães Sanches, Maryelle Barros da Silva, Elaine Gleice Silva Moreira, Carlos Alberto Martins Cordeiro

Abstract


Ethylene induces a series of reactions that lead to maturity and therefore the loss of quality of produce. Therefore this study is to evaluate different storage conditions associated with gamma radiation in control of pineapple ripeness "Pearl ''. The fruits were stored for 20 days at room temperature and cooling to 10 ° C under the influence of gamma radiation or not the 3,0KGy. Every four days they were evaluated for respiratory rate, ethylene production, titratable acidity, fruit firmness, peel color, ascorbic acid and soluble solids. There was a significant interaction at the level of 5% for all variables between the conditions associated storage or not the gamma radiation. Cooling maintained fruit quality for a longer period. The radiation was effective in inhibiting the maturation of the fruit regardless of temperature. The combined effect of cooling and gamma radiation inhibited the production of ethylene and maintained the low respiratory rate of fruit still contributing to the greater firmness and maintenance of soluble solids content, peel color, titratable acidity and ascorbic acid during storage.

Keywords


Ananas comosus L., ripening; radiation.

References


AOAC - Association of Official Analytical Chemistry. 2012. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemistry. Washington, USA.1017 p.

CHEN, J., WANG, X. 2002. Experimental instruction of plant physiology. South Chima University of Tecnology Press, Guangzhou, CHN, 124 p.

CAMPOS, A. J. de.; FUJITA, E.; NEVES, L. C.; VIEITES, R. L., CHAGAS, E. A. Radiação gama e atmosfera modificada passiva na qualidade de goiabas ‘Pedro Sato’. Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, v. 2, n. 1, p. 350-356, 2011.

CHITARRA, M.I.F.; CHITARRA, A.B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras: Ed UFLA, 2005. p.785.

DAIUTO, E. R.; VIEITES, R. L.; TREMOCOLDI, M. A.; CITADINI RUSSO, V. Taxa respiratória de abacate "Hass" submetido a diferentes tratamentos físicos. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha. Hermossilo, MXC, v. 10, n. 2, -. 101-109, 2010.

FRANÇOSO, I. L. T.; COUTO, M. A. L.; CANNIATTI-BRAZACA, S. G.; ARTHUR, V. Alterações físico-químicas em morangos (Fragaria anassa Duch.) irradiados e armazenados. Ciência e Tecnologia de Alimentos. Lavras, MG, v. 28, n. 3, p. 614-619, 2008.

HAJARE, S. N.; SAXENA, S.; KUMAR, S.; WADHAWAN, S.; MORE, V.; MISHRA, B. B.; PARTE, M. N.; GAUTAM, S.; SHARMA, A. Quality profile of lichi (Litchi chinensis) cultivars from India and effect of radiation processing. Radiation and Chemistry. v. 79, n. 9, p. 994-1004, 2010.

MARTINS, L. P.; SILVA, S. de. M.; SILVA, A. P. da.; CUNHA, G. A. P. da.; MENDONÇA, R. M. N.; VILAR, L. da. C.; MASCENA, J.; LACERDA, J. T. Conservação pós-colheita de abacaxi ‘pérola’ produzido em sistemas convencional e integrado. Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, v. 34, n. 3, p. 695-703, 2012.

OLIVEIRA, A.C.G. ZANÃO, C. F. P.; ANICETO, A. P. P.; SPOTO, M. H. F.; CANNIATI-BRAZACA, S. G.; WALDER, J. M. M. Conservação pós-colheita de goiaba-branca 'Kumagai' por irradiação gama: aspectos físicos, químicos e sensoriais. Boletim CEPPA, Curitiba, v. 24, n. 2, p. 375-396, 2006.

PALHARIM, M. C. de. A.; FISCHER, I. H.; VEGIAN, M. R. da. C.; FILETI, M. de. S.; MONTES, S. M. N. M. Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta. Pesquisa Agropecuária Tropical. Goiânia, GO, v. 45, n. 4, p. 413-419, 2015.

PIMENTEL, R. M. de. A. Qualidade pós-colheita da goiaba vermelha (Psidium guajava L.) submetida ao tratamento quarentenário por irradiação gama. [thesis]. São Paulo: Universidade de São Paulo/USP; 2007. 112 p.

SILVA, J. M. da.; SILVA, M. da.; SPOTO, M. H. F. Características físico-químicas de abacaxi submetido à tecnologia de radiação ionizante como método de conservação pós-colheita. Ciência e Tecnologia de Alimentos. Lavras, MG, MG, v. 28, n. 1, p. 139-145, 2008.

SILVA, S. M.; COSTA, J. P.; MENDONÇA, R. M. N.; DANTAS, R. E.; SANTOS, A. F.; ASSU, R. T.; ALVES, R. E. Microbial Quality of Minimally Processed 'Perola' Pineapple Grown under Good Agricultural Practices System. Acta Horticulturae, The Hague, v. 864, p.379-386, 2010.

SILVA, M. P. da.; GOMES, F. dos. S.; FREIRE JUNIOR, M.; CABRAL, L. M. C. Avaliação dos efeitos da radiação gama na conservação da qualidade da polpa de amora-preta (rubus spp. L.). Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, v. 36, n. 3, p. 620- 627, 2014.

THIYAM, B; SHARMA, G. B. In vitro impact of temperature on the radial growth of pathogenic fungi. Indian Journal of Applied Research. v. 4, n. 2, p. 1-5. 2014.

VIEITES, R.L.; POCANÇO, N.F.M.; DAIUTO, E.R. Radiação gama na conservação de caqui ‘Giombo’, destanizado e frigoarmazenado. Revista Brasileira de Fruticultura. Jaboticabal, SP, v. 34, n. 3, p.719-726, 2012.