Resumo2 Influencia

 

Influence of Azospirillum sp. inoculation in wheat, barley and oats

 

Osmar Roberto Dalla Santa; Herta Stutz Dalla Santa; Ramona Fernández; Georgina Michelena; Pedro Ronzelli Júnior; Carlos Ricardo Soccol

 

Abstract

 

The aim of this study has been to evaluate the influence of inoculation with Azospirillum sp. RAM-7 in wheat, barley and oats on yields, density and N total of grains. The experiments were conducted under field conditions. The treatments involved bacterial inoculation with or without different levels of nitrogen fertilization and absolute control. The inoculation was carried out by the seed coating method with bacterial suspension containing 1010 CFU.mL-1. Statistically significant effects on grain yield in wheat were obtained at the inoculated treatment without any nitrogen fertilizer, increasing the yield by 23.9% over de control (p<0.05). In the inoculated treatment associated with 48 kg of N.ha-1, the yield was similar to that obtained at 60 kg of N.ha-1 with or without inoculation. In barley, the grain yields of the inoculated treatment associated with 32 kg of N.ha-1 was statistically equivalent to that obtained with 40 kg de N.ha-1 with or without inoculation (p<0,05). In oats, there was no significant difference between treatments and their respective controls for yields, density and N total of grains. The results of the present investigations showed the possibility of the partial substitution of the inorganic nitrogen fertilizer with the Azospirillum sp. RAM-7 inoculation in wheat, barley and oats.

 

Key words: wheat; barley; oats; nitrogen fixation; Azospirillum.

 

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Influência da inoculação de Azospirillum sp. em trigo, cevada e aveia

 

Osmar Roberto Dalla Santa; Herta Stutz Dalla Santa; Ramona Fernández; Georgina Michelena; Pedro Ronzelli Júnior; Carlos Ricardo Soccol

 

Resumo

 

O objetivo deste estudo foi avaliar a influência da inoculação com Azospirillum sp. RAM-7 em trigo, cevada e aveia no rendimento, densidade e nitrogênio total nos grãos. Os experimentos foram conduzidos em condições de campo. Os tratamentos envolveram a inoculação de bactérias, com a presença ou não de diferentes doses de fertilização nitrogenada e o controle absoluto. A inoculação foi feita pelo método de contaminação das sementes com uma suspensão de bactérias contendo 1010 UFC.mL-1. Efeitos estatisticamente significativos sobre a produtividade de grãos de trigo foram obtidos no tratamento inoculado e sem a adição de fertilização nitrogenada, aumentando o rendimento em 23,9% em relação ao controle (p<0,05). No tratamento inoculado associado a 48 kg de N.ha-1, a produtividade foi similar à obtida no tratamento com 60 kg de N.ha-1 com ou sem inoculação. Na cevada, o rendimento de grãos do tratamento inoculado associado a 32 kg de N.ha-1 foi semelhante ao que recebeu 40 kg de N.ha-1 com ou sem inoculação (p<0,05). Na aveia, os tratamentos não diferiram de seus controles em relação ao rendimento, densidade e nitrogênio total dos grãos. Os resultados obtidos nesta pesquisa indicam a possibilidade da substituição parcial da fertilização nitrogenada inorgânica pela inoculação de Azospirillum sp. RAM-7 nas culturas de trigo, cevada e aveia.

 

Palavras-chave: trigo; cevada; aveia; fixação de nitrogênio; Azospirillum.

 

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