Sweet corn: Genetic aspects, agronomic and nutritional traits

Ricardo Shigueru Okumura, Daiane de Cinque Mariano, Antônio Augusto Nogueira Franco, Paulo Vicente Contador Zaccheo, Thiago Ometto Zorzenoni

Abstract


Brazil, as a major producer of sweet corn common in the world, has a great potential for the production of sweet corn. This special type of maize can be divided into two groups, the group consisting of sweet gene amylose extender, dull1 and sugary whose characteristics change the type and amount of polysaccharides in endosperm and present smaller quantity of sweet corn starch when compared to common. The second group is the super sweet that has a high concentration of sugars in the endosperm at the expense of the production of starch, as well as the largest collection period. From a nutritional standpoint sweet corn has proven more demanding in soil fertility in maize common because of richness in sugars coupled to an intensive metabolism and a shorter cycle, moreover, both as to the common sweet corn, it is found that they are very demanding for N and K. The present study aims to conduct a literature review of the genetic aspects, agronomic traits and nutritional in sweet corn.


Keywords


Zea mays L.; saccharata group; shrunken-2

Full Text:

PDF

References


ARAGÃO, C.A. Avaliação de híbridos simples braquíticos de milho super doce (Zea mays L.) portadores do gene shrunken-2 (sh2 sh2) utilizando o esquema dialélico parcial. Tese (Doutorado em Agronomia). Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Botucatu, 2002. 101f.

BARBIERI, V.H.B.; LUZ, J.M.Q.; BRITO, C.H.; DUARTE, J.M.; GOMES, L.S.; SANTANA, D.G. Produtividade e rendimento industrial de híbridos de milho doce em função de espaçamento e populações de plantas. Horticultura Brasileira, v.23, n.3, p.826-830, 2005.

BORDALLO, P.N.; PEREIRA, M.G.; AMARAL JR., A.T.; GABRIEL, A.P.C. Análise dialélica de genótipos de milho doce e comum para caracteres agronômicos e proteína total. Horticultura Brasileira, v.23, n.1, p.123-127, 2005. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362005000100026

BORIN, A.L.D.C.; LANA, R.M.Q.; PEREIRA, H.S. Absorção, acúmulo e exportação de macronutrientes no milho doce cultivado em condições de campo. Ciência e Agrotecnologia, v.34, p.1591-1597, 2010. Número suplementar. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542010000700001

BOYER, C.D.; SHANNON, J.C. The use of endosperm genes for sweet corn improvement. Plant Breeding Review, v.1, p.139, 1984. http://dx.doi.org/10.1002/9781118060988.ch5

CANIATO, F.F.; GALVÃO, J.C.C.; FINGER, F.L.; RIBEIRO, R.A.; MIRANDA, G.V.; PUIATTI, M. Composição de açúcares solúveis totais, açúcares redutores e amido nos grãos verdes de cultivares de milho na colheita. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v.3, n.1, p.38-44, 2004.

CANIATO, F.F.; GALVÃO, J.C.C.; FINGER, F.L.; PUIATTI, M.; OLIVEIRA, D.A.; FERREIRA, J.L. Quantificação de açucares solúveis totais, açúcares redutores e amido nos grãos verdes de cultivares de milho na colheita. Ciência e Agrotecnologia, v.31, n.6, p. 1893-1896, 2007. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542007000600045

CAPOBIANGO, M.; VIEIRA, C.R.; SANTIAGO e SILVA, A.L.; COELHO, J.V.; SEGALL, S.D.; SILVESTRE,

M.A.P.C. Extração química e enzimática das proteínas do fubá de milho. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.26, n.4, p. 884-890, 2006. http://dx.doi.org/10.1590/S0101 20612006000400027

DOUGLAS, S.K.; JUVIK, J.A.; SPLITTSTOESSER, W.E. Sweet corn seedling emergence and variation in kernel carbohydrate reserves. Seed Science and Technology, v.21, n.3, p. 433- 445, 1993.

DUARTE, A.P.; KIEHL, J.C.; CAMARGO, de M.A.F.; RECO, P.C. Acúmulo de matéria seca e nutrientes em cultivares de milho originárias de clima tropical e introduzidas de clima temperado. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v.2, n.3, p. 1-20, 2003.

FERREIRA, M.E. Seleção de extratos químicos para a avaliação da disponibilidade de zinco em solos do Estado de São Paulo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.23, n.2, p.293-304, 1993.

FORNASIERI FILHO, D.; CASTELLANE, P.D.; DECARO, S. Competição de cultivares de milho doce. Horticultura Brasileira, v.6, n.1, p.20-22, 1988.

FURLANI, P.R.; HIROCE, R.; BATAGLIA, O.C.; SILVA, W.J. Acúmulo de macronutrientes, de silício e de matéria seca por dois híbridos simples de milho. Bragantia, v.36, n.1, p.223-229, 1977. http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051977000100022

GAMA, E.E.G.; MORO, J.R.; MAGNAVACA, R.; VIANA, R.T.; NASPOLINI FILHO, V. Melhoramento do milho. In: Empresa Brasileira de Assistência Técnica e Extensão Rural. Brasília, EMBRATER, p. 23-38, 1983.

GAMA, E.E.G.; PARENTONI, S.N.; LEMOS, M.A. Tipos especiais de milho. In: Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Centro Nacional de Pesquisa de Milho e Sorgo. Relatório Técnico Anual. Sete Lagoas, p.164-165, 1992.

GARWOOD, D.L., McARDLE, F.J., VANDERSLICE, S.F., SHANNON, J.C. Postharvest carbohydrate transformations and processed quality for high sugar maize genotypes. Journal of American Society Horticultural Science, v.101, p.400-404, 1976.

HANWAY, J.J. Corn growth and composition in relation to soil fertility: I. Growth of different plant parts and relation between leaf weigth and grain yield. Agronomy Journal, v.54, n.2, p.145-148, 1962.

HEREDIA ZÁRATE, N.A.; VIEIRA, M.C. Produção do milho doce cv. Superdoce em sucessão ao plantio de diferentes cultivares de inhame e adição de cama de frango. Horticultura Brasileira, v.21, n.1, p.5-9, 2003. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362003000100001

HIROCE, R.; FURLANI, A.M.C.; LIMA, M. Extração de nutrientes na colheita por populações e híbridos de milho. Campinas: Instituto Agronômico, 1989. (Boletim Científico, 17). 24p.

KWIATKOWSKI, A.; CLEMENTE, E. Características do milho doce (Zea mays L.) para industrialização. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v.1, n.2, p.93-103, 2007.

KWIATKOWSKI, A.; CLEMENTE, E.; SCAPIM, C.A. Agronomic traits and chemical composition of single hybrids of sweet corn. Horticultura Brasileira, v.9, n.4, p.531-536, 2011. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362011000400015

LAUNDRY, J.; MOUREAUX, T. Heterogeneity of the grain corn: selective extraction and composition in amino acids of the three isolate fractions. Bulletin Society Chemical Biology, v. 2, p. 1021-1037, 1970.

MAGGIO, M.A. Acúmulo de massa seca e extração de nutrientes por plantas de milho doce híbrido “Tropical”. Dissertação (Mestrado em Agricultura Tropical e Subtropical). Instituto Agronômico de Campinas, Campinas, 2006. 55f.

MALAVOLTA, E. Manual de nutrição mineral de plantas. São Paulo: Ceres, 2006. 638p.

MARCOS, S.K.; HONÓRIO, S.L.; JORGE, J.T.; AVELAR, J.A.A. Influência do resfriamento do ambiente de armazenamento e da embalagem sobre o comportamento pós-colheita do milho verde. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.3, n.1, p.41-44, 1999.

MARSCHNER, H. Mineral nutrition of higher plants. London: Academic Press, 1995. 889p.

NELSON, O.E. Genetic control of polysaccharide and storage protein synthesis in the endosperm of barley, maize, and sorghum. Advances in Cereal Science and Technology, v.3, p.41-71, 1980.

OKUMURA, R.S.; MARIANO, D.C.; ZACCHEO, P.V.C. Uso de fertilizante nitrogenado na cultura do milho: uma revisão. Pesquisa Aplicada & Agrotecnologia, v.4, n.2, p. 26-244, 2011a.

OKUMURA, R.S.; TAKAHASHI, H.W.; SANTOS, D.G.C.; LOBATO, A.K.S.; MARIANO, D.C.; MARQUES, O.J.; SILVA, M.H.L.; OLIVEIRA NETO, C.F.; LIMA JR., J.A. Influence of diferente nitrogen levels on growth and production parameters in maize plants. Journal of Food, Agriculture & Environment, v.9, n.3-4, p.510-514, 2011b.

OKUMURA, R.S. Aspectos fitotécnicos e nutricionais do milho doce em função de doses e épocas de aplicação de nitrogênio em cobertura. Tese (Doutorado em Agronomia). Universidade Estadual de Maringá, Maringá, 2012. 90f.

OLIVEIRA JUNIOR, L.F.G.; PEREIRA, M.G.; BRESSAN-SMITH, R. Caracterização e avaliação agronômica de híbridos e linhagens de milho doce (su1). Horticultura Brasileira, v.24, p.283-288, 2006. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362006000300003

PAES, M.C.D. Aspectos físicos, químicos e tecnológicos do grão de milho. Embrapa Milho e Sorgo, Sete Lagoas, 2006. (Circular Técnica, n.15). 6p.

PARENTONI, S.N.; GAMA, E.E.G.; MAGNAVACA, R.; REIFSCHNEIDER, F.J.B.; BOAS, G.L.V. Milho doce. Informe Agropecuário, v.14, n.165, p. 17- 22, 1990.

PEREIRA, A.S. Composição, avaliação organoléptica e padrão de qualidade de cultivares de milho doce. Horticultura Brasileira, v.5, n.2, p. 22-24, 1987.

PEREIRA FILHO, I.A.; CRUZ, J.C. Cultivares de milho para o consumo verde. Embrapa Milho e Sorgo, Sete Lagoas, 2002. (Circular Técnica 15). 7p.

PEREIRA FILHO, I.A. O cultivo do milho-verde. 1ed. Brasília: Embrapa, 2003. 204p.

PEREIRA FILHO, I.A.; CRUZ, J.C.; GAMA, E.E.G. Cultivares para o consumo verde. In: PEREIRA FILHO, I.A. (Ed.). O cultivo do milho verde. Brasília: Embrapa, 2003. cap. 01, p. 17-30.

PITTA, G.V.; FRANÇA, G.E.; BAHIA FILHO, A.F. Calagem e adubação. In: A cultura do milho doce. Sete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS, 1992. 34p. (Circular Técnica 18).

REIFSCHNEIDER, F.J.B.; GAMA, E.E.G.; PARENTONI, S.N.; VILAS BOAS, G.L. Milho doce – novos híbridos: doce mel (BR 420) e lili (BR 421). Brasília: EMBRAPA-CNHPH, 1988. n.pág.

SAWAZAKI, E.; ISHIMURA, I.; ROSSETO, C.J.; MAEDA, J.A.; SAES, L.A. Milho verde: avaliação da resistência à lagarta da espiga, da espessura do pericarpo e outras características agronômicas. Bragantia, v.49, n.2, p.241-251, 1990. http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051990000200006

SCAPIM, C.A.; CRUZ, C.D.; ARAÚJO, J.M. Cruzamentos dialélicos entre sete cultivares de milho doce. Horticultura Brasileira, v.13, n.1, p.19-21, 1995.

SHARIFI, R.S.; TAGHIZADEH, R. Response of maize (Zea mays L.) cultivars to different levels of nitrogen fertilizer. Journal of Food, Agriculture & Environment, v.7, n.3-4, 2009.

SILVA, J.B.; KARAN, D. Manejo integrado de plantas daninhas na cultura do milho. O ruralista, v.32, n.414, p.5-9, 1994.

SOUZA, R.S. População de plantas e componentes de produção de milho doce. Dissertação (Mestrado em Agronomia). Universidade Estadual de Maringá, Maringá, 2011. 144f.

STORCK, L.; LOVATO, C.; COMASSETTO, V. Avaliação do rendimento e outras características agronômicas de cultivares de milho doce. Revista do Centro de Ciências Rurais, v.14, n.3-4, p.153-160, 1984.

TAIZ, L.; ZEIGER, E. Plant physiology. 4 ed. Porto Alegre: Artmed, 2009. 884p.

TEIXEIRA, F.F., SOUSA, I.R.P., GAMA, E.E.G., PACHECO, C.A.P., PARENTONI, S.N., SANTOS, M.X.,

MEIRELLES, W.F. Avaliação da capacidade de combinação entre linhagens de milho doce. Ciência e Agrotecnologia, v.25, n.3, p. 483-488, 2001.

TRACY, W.F. Sweet corn. In: HALLAUER, A.R. Specialty corn. Boca Raton, 2001. p.155-198.

VON PINHO, R.G.; BORGES, I.D.; PEREIRA, J.L.A.R.; REIS, M.C. Marcha de absorção de macronutrientes e acúmulo de matéria seca em milho. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v.8, n.2, p.157-173, 2009.

WATERS JUNIOR., L.; BLANCHETTE, B. Prediction of sweet corn field emergence by conductivity and cold tests. Journal of American Society Horticulture Science, v.108, n.5, p.78-781, 1983.




DOI: https://doi.org/10.5777/paet.v6i1.2166