Utilization of essential oil and vegetable extracts of Salvia officinalis L. in the control of rot sclerotinia in lettuce

Marcia Regina Pansera, Manuela Pauletti, Caroline Perin Fedrigo, Valdirene Camatii Sartori, Rute Teresinha da Silva Ribeiro

Abstract


In the search of alternative methods for disease control in plants, the essential oil and vegetal extracts of Salvia officinalis appear as an option. In this study, it was evaluated in vitro and in vivo the effect of the essential oil and plant extracts (hydroethanol, ethanol and infusion) of Salvia officinalis with potential antifungal activity against the pathogen Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary. The essential oil was tested in the concentrations of 0.01, 0.05, 0.1, 0.15 and 0.2%, and the extracts in the concentrations of 5, 10, 15 and 20%. In the in vitro tests, the essential oil inhibited the mycelial growth of the pathogen starting from the concentration of 0.15%. In vivo tests were performed in the concentration of 0.20%. The same did not occur with any of the extracts tested, having no inhibition of fungal growth. These results indicate the potential of salvia oil for the control of sclerotinia rot in lettuce.


Keywords


Alternative control of disease; esclerotinia rot; antifungal effect

Full Text:

PDF

References


ATTI-SANTOS, A.C.; ROSSATO, M.; SERAFINI, L.A.; BUENO, M.; CRIPPA, L.B.; SARTORI, V.; DELLACASSA, E.; MOYNA. P. Efeito fungicida dos óleos essenciais de Schinus molle L. e Schinus terebinthifolius Raddi, Anacardiaceae, do Rio Grande do Sul. Brazilian Journal of Pharmacognosy, v.20, p.154-159, 2010.

BANÕS, B.S. et al. Effects of chitosan and plant extracts on growth of Colletotrichum gloeosporioides, anthracnose levels and quality of papaya fruit. Crop Protection, v.22, n.9, p. 1087-1092, 2003.

BORGES, D.I. Óleos e extratos vegetais no controle da ferrugem asiática da soja (Glicine max L.).Universidade de Lavras. Dissertação (Mestrado em Fitopatologia)- UFLA. 2007. 63f.

DAL POZZO, M.; VIÉGAS, J.; SANTURIO, D.F.; ROSSATTO, L.; SOARES, I.H.; ALVES, S.H.; COSTA, M.M. Atividade antimicrobiana de óleos essenciais de condimentos frente a Staphylococcus spp. Isolados de mastite caprina. Ciência Rural, v.11, p.54-56, 2011.

DALAMARE, A.P.L. et al. Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry, v.100, p.603-608, 2007.

DUKE, J.A. Biologically: active compounds important spices. Egypt. Journal Hortic., v.27, n.4, p.459-478, 2002.

ITAKO, A.T.; SCHWAN-ESTRADA, K. Atividade antifúngica e proteção do tomateiro por extratos de plantas medicinais. Tropical Plant Pathology, v.33, p.241-244, 2008.

KUHN, O.J.; PORTZ, R.L.; STANGARLIN, J.R.; DEL ÁGUILA, R.M.; SCHWAN-ESTRADA, K.R.F.; FRANZENER, G. Efeito do extrato aquoso de cúrcuma (Curcuma longa) em Xanthomonas axonopodis pv. manihotis. Ciências Agrárias. v.27, p.13-20, 2006.

MAYUD, L. et al. Comparision of bacteriostatic and bactericidal activity of 13 essential oils against strains with varying sensitivity to antibiotics. Letters in Applied Microbiology, v.47, p.167-173, 2008.

PEREIRA, R.S. et al. Atividade antibacteriana de óleos essenciais em cepas isoladas de infecção urinária. Revista Saúde Pública, v.38, n.2, p.326-328, 2004.

PEREIRA, M.C.; VILELA, G.R.; COSTA, L.M.A.S.; SILVA, R.F.; FERNANDES, A.F.; FONSECA, E.W.N.; Piccoli, R.H. Inibição do desenvolvimento fúngico através da utilização de óleos essenciais de condimentos. Ciên. Agrotec. v.30, n.4, p. 731-738, 2006.

POVH, J.A.; ONO, E.O. Rendimento de óleo essencial de Salvia officinalis L. sob ação de reguladores vegetais. Acta Sci. Biol. Sci. v.28, n.3, p.189-193, 2006.

RODRIGUES, E.; SCHWAN-ESTRADA, K.R.F.; FIORI-TUTIDA, A.C.; STANGARLIN, J.R.; CRUZ, M.E.S. Fungitoxicidade, atividade elicitora de fitoalexinas e proteção de alface em sistema de cultivo orgânico contra Sclerotinia sclerotiorum pelo extrato de gengibre. Summa Phytopathol., v.33, n.2, p. 124-128, 2007.

ROSAL, L.F.; LEITE, C.D. Eficiência do uso de extrato aquoso de Sálvia em diferentes concentrações sobre o crescimento micelial de Penicillium sp. Rev. Bras. De Agroecologia, v.4, p. 1666-1669, 2009.

SANTOS, A.C.A.; ROSSATO, M., AGOSTINI, F., SERAFINI, L.A., SANTOS, P.L., MOLON, R., DELLACASSA, E., MOYNA, P. Chemical Composition of the Essential Oils from Leaves and Fruits of Schinus molle L and Schinus terebinthifolius Raddi from Southern Brazil. Journal of Essential Oils Bearing Plants, v.12, p.16-25, 2009.

SCHWAN-ESTRADA, K.R.F.; STANGARLIN, J.R.; CRUZ, M.E.S. Uso de plantas medicinais no controle de doenças de plantas. Fitopatologia Brasileira. v.28, p. 554-556, 2003.




DOI: https://doi.org/10.5777/paet.v6i2.2248