Water use efficiency in pepper kind Capsicum frutescens L., variety of tabasco

Manoel Valnir Júnior, Antônio Junio Fonteles Vasconcelos, Lívia Sales de Sousa Lima, Karla Fonseca Silva, Clayton Moura Carvalho

Abstract


Abstract
The cultivation of peppers in Ceará emerge as a major revenue option and hand occupation of regional work, especially in small and medium production arrangements. However, there is in production Peppers water applications in excess or in deficit, rising costs and/or reducing the productivity of crops. Thus management strategies of irrigation has been identified as key to modify this setting and promote efficient use of this important resource. Therefore, this study aimed to evaluate the efficiency of water use productivity of pepper cv Tabasco. The study was implemented and conducted in a greenhouse at the Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará - Campus Sobral, with the intervening factors five water slides (20, 40, 60, 80 and 100% of crop evapotranspiration - ETc in system located irrigation). Of the results it can be concluded that: the most significant values of US were found on the blade of approximately 60% of ETc; the water requirement of tabasco pepper in greenhouse reduces by about 1/3 of the full need, when compared to growing in natural environment.

 


Keywords


Key word: Capsicum frutescens L., water savings, protected environment.

References


ARAGÃO, V. F. Produção de Pimentão (Capsicum annuum) em Diferentes Níveis de Nitrogênio e Lâminas de Irrigação. 2005. Dissertação (Mestrado em irrigação e drenagem), Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, 2005.

AZEVEDO, B. M. de; CHAVES, S. W. P.; MEDEIROS, J. F.; AQUINO, B. F.; BEZERRA, F. M. L.; VIANA, T. V. A. Rendimento da pimenteira em função de lâminas de irrigação. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 36, n. 3, p. 268-273, 2005.

BRASIL. Ministério da Agricultura. Plano Estadual dos Recursos Hídricos do Ceará: dados climatológicos de Sobral – Ce (1961 – 1988). Brasília, 1990.

CHAVES, S. W. P. Efeito da alta frequência de irrigação e do “mulching” plástico na produção de pimenta ‘Tabasco’ fertirrigada por gotejamento. 2008. 154 p. Tese (Doutorado em Irrigação e Drenagem) – Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2008.

CHAVES, S.W.P; AZEVEDO, B.M. de; MEDEIROS, J.F. de; BEZERRA, M.L.B.; MORAIS, N.B. de. Evapotranspiração e coeficiente de cultivo da pimenta em lisímetro de drenagem. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 36, n. 3, p. 262-267, 2005.

COELHO, E. F.; SOUZA, V. A. B. de; CONCEIÇÃO, M. A. F.; DUARTE, J. de O. Comportamento da cultura do tomateiro sob quatro regimes de irrigação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.29, n.12, p.1959-1968, 1994.

DALMAGO, G.A.; HELDWEIN, A.B.; BURIOL, G.A.; LUZZA, J.; TAZZO, I.F.E.; TRENTIN, G. Evapotranspiração máxima e coeficiente de cultura do pimentão em estufa plástica. Revista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria, v. 11, n. 1, p. 33-41, 2003.

DOORENBOS, J.; KASSAM, A.H. Efeito da água no rendimento das culturas. Campina Grande: UFPB, 2000. 221 p. (Estudos FAO: Irrigação e Drenagem, 33).

DUTRA, I., MEDEIROS, J. F. de., PORTO FILHO, F. de Q., COSTA, M. da C. Determinação do fator e cobertura do melão cultivado sob diferentes lâminas e salinidades da água de irrigação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, PB, DEAg/UFPB v.4, n.2, p.146-151, 2000.

JONES, T.; BESSIN, R.; STRANG, J.; ROWELL, B.; SPALDING, D. Kentucky pepper integrated crop management. Kentucky: University of Kentucky, College of Agriculture, Cooperative Extension Service, 2000. 38 p.

MARINHO, L. B. Irrigação plena e com déficit em pimenta cv. Tabasco em ambiente protegido. 2011. 102 p. Tese (Doutorado em Irrigação e Drenagem) – Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2011.

MIRANDA; F.R; GONDIM, R.S.; COSTA, C.A.G. Evapotranspiration and crop coefficients for tabasco pepper (Capsicum frutescens L.) Agricultural Water Management, Amsterdam, v. 82, p. 237-246, 2006.

MIRANDA; F.R; GONDIM, R.S.; COSTA, C.A.G. Evapotranspiration and crop coefficients for tabasco pepper (Capsicum frutescens L.) Agricultural Water Management, Amsterdam, v. 82, p. 237-246, 2006.

PAULA, F. L. M. Aplicação de CO2 via irrigação na pimenta Tabasco cultivada em ambiente protegido. 2008. 133 p. Tese (Doutorado em Irrigação e Drenagem) – Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2008.

REIFSCHNEIDER, F.J.B.; RIBEIRO, C.S.C. A cultura da pimenta (Capsicum spp): sistema de produção - importância econômica. Brasília: Embrapa Hortaliças, 2007. Disponível em: . Acesso em: 20 abr. 2014.

RUFINO, J.L.S.; PENTEADO, D.C.S. Importância econômica, perspectivas e potencialidades do mercado para pimenta. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 27, n. 235, p. 7-15, 2006.

SEZEN, S.M.; YAZAR, A.; EKER, S. Efeitos de regimes de irrigação no rendimento e qualidade em campo de pimenta. Agricultural Water Management, Amsterdam, v. 81, p. 115–131, 2006.

SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. Principal components analysis in the software assistat-statistical attendance. In: WORLD CONGRESS ON COMPUTERS IN AGRICULTURE, 7, Proceedings… Reno-NV-USA: American Society of Agricultural and Biological Engineers, 2009.




DOI: https://doi.org/10.5935/PAeT.V8.N3.06