Ecophysiology and irrigation of the peanuts cultivated in second season

Anderson Prates Coelho, Rogério Teixeira de Faria, Alexandre Barcellos Dalri

Abstract


The peanut crop is an excellent alternative for cultivation to farmers, whether in the agricultural field, being a good alternative for the succession and rotation of crops, whether in the financial sector, becoming a good source of income and profit for the farmers. Annual crops, such as peanuts, can usually be sown at any time of the year. However, due to the agricultural characteristics, climate, costs, market and logistics, many of them are directed only at a specific planting season. The summer crop, or first peanut crop, is responsible for almost all of the planted area in Brazil annually, in this way, the searches for the cultivation of crop are practically directed for this time. However, the cultivation of peanuts out of season, or second crop, has been gaining prominence due to its profitability, a fact due to both the best prices of the product on the market and for seed production. Thus, this work aims to gather technical information and characteristics of the cultivation of peanuts in the second season to reduce production risks. In addition, will focus on the use and management of irrigation, technology that is practically indispensable for the cultivation of peanuts in the second season.


Keywords


Irrigation management; Arachis hypogaea L.; Vegetative group; Climate risks.

References


ALBURQUEQUE, P. E. P.de. Estratégias de Manejo de Irrigação: Exemplos de cálculo. Sete Lagoas, MG: Embrapa Milho e Sorgo. Setembro, 2010. 24p (Circular Técnica 136).

ALLEN, R. G.; PEREIRA, L. S.; RAES, D.; SMITH, M. Crop evapotranspiration - Guidelines for computing crop water requirements. Rome: FAO. 1998. 300 p. (FAO Irrigation and Drainage Paper 56).

AWAL, M.A.; IKEDA, T. Controlling canopy formation, flowering, and yield in field-grown stands of peanut (Arachis hypogaea L.) with ambient and regulated soil temperature. Field Crops research, Amsterdam, v.81, n.2-3, p. 121-132, 2003.

BARBOSA, R.M.; HOMEM, B.F.M.; TARSITANO, M.A.A. Custo de produção e lucratividade da cultura do amendoim no município de Jaboticabal, São Paulo. Revista Ceres. Viçosa, v.61, n.4, p.475-481, jul/ago, 2014.

BELTRÃO, N.E.M.; SANTOS, R.C.; GONDIM, T.M.S.; NOGUEIRA, R.J.M.C.; MELO FILHO, P.A. Ecofisiologia e manejo cultural. In: SANTOS, R.C.; FREIRE, R.M.; SUASSSUNA, T.M.F. (Eds). Amendoim: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa informação Tecnológica, 2009. p.15-38.

BOOTE, K.J.; STANSELL, J.R.; SCHUBERT, A.M.; STONE, J.F. Irrigation, water use and water relation. In: PATEE, H.R.; YOUNG, C.T. (Ed.). Peanut science and technology. Texas: American Press, 1982, p. 164-205, 1982.

CARDOZO, N.P.; VOLPE, C.A.; ARAÚJO JÚNIOR, I.P. Consumo hídrico de dois cultivares de amendoim em função da época de semeadura. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 16., 2009, Belo horizonte. Anais... Belo Horizonte, 2009. p.1-5.

CARDOZO, N.P.; MONTEIRO, L.A.; VOLPE, C.A.; CUNHA, A.R.; SENTELHAS, P.C., MARIN, F.R. Estimativa do consumo hídrico de cultivares de amendoim pelo método da razão de Bowen. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA. 17., 2011. Guarapari. Anais... Guarapari, 2011.

CARVALHO, D.F.de.; CRUZ, E.S.da.; SILVA, W.A.da.; SOUZA, W.de.S.; A.SOBRINHO, T. Demanda hídrica do milho de cultivo de inverno no estado do Rio de Janeiro. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.10, n.1, p.112-118, 2006.

CÂMARA, G.M.de.S. Estudo da planta de amendoim. USP/ESALQ – LPV-506: Plantas Oleaginosas – A planta de Amendoim. 2016. 20 p. Disponível em:< http://www.esalq.usp.br/departamentos/lpv/sites/default/files/LPV%20506%20A02%20-%20Amendoim%20Apostila%20Estudo%20da%20Planta.pdf> Acesso em 20 nov. 2016.

CONAB. COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira de grãos. v.4, n.1. Primeiro levantamento. Outubro de 2016. Disponível em: Acesso em 10 de nov. 2016.

CRUCIOL, C.A.C.; LAZARINI, E.; GOLFETO, A.R.; SÁ, M.E.de. Produtividade e componentes da produção do amendoim da seca em razão da época de semeadura e da aplicação de cálcio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.35, n.8, p.1549-1558, 2000.

DIAS, T.C.de.S. Efeito do espaçamento na interferência das plantas daninhas na cultura do amendoim. Dissertação (Mestrado em Agronomia – Produção Vegetal) Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, 2007.

DOORENBOS, J.; PRUITT, W.O. Guidelines for predicting crop water requirements. Rome: FAO, 1977. 179 p. (Irrigation and Drainage Paper, 24).

DUARTE, E.A.A.; MELO FILHO, P.A.; SANTOS, R.C. Características agronômicas e índice de colheita de diferentes genótipos de amendoim submetidos a estresse hídrico. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. Campina Grande, v.17, n.8, p.843-847, 2013.

FERRARI NETO, J.; COSTA, C.H.M da; CASTRO, S.A.C. Ecofisiologia do amendoim. Scientia Agraria Paranaensis, Cascavel, v.11, n.4, p.1-13, 2012.

FERREIRA, J. O. P. Evapotranspiração e coeficientes de cultura da melancieira Irrigada por gotejamento em Alvorada do Gurguéia-PI. Tese (Doutorado em Agronomia - Produção Vegetal) Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, 2010.

GOMES, D.G. Crescimento e produção do amendoim Runner IAC 886 sob diferentes lâminas de irrigação. Dissertação (Mestrado em Ciências – Engenharia de Sistemas Agrícolas) Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Piracicaba. 86 p. 2016.

INC. INTERNATIONAL NUT & DRIED FRUIT. Global Statistical Review 2015-2016. 2016. Disponível em:< http://www.nutfruit.org/wp-continguts/uploads/2016/05/Global-Statistical-Review-2015-2016.pdf> Acesso em 25 fev. 2017.

INFORZATO, R.S.; TELLA, R. de. Sistema radicular do amendoim. Bragantia, Campinas, v.19, n.2, 1960.

KASAI, F.S.; PAULO, E.M.; GODOY, I.J.de; NAGAI, V. Influência da época de semeadura no crescimento, produtividade e outros fatores de produção em cultivares de amendoim na região da alta paulista. Bragantia, Campinas, v.58, n.1, p.95-107, 1999.

KETRING, D.L. Physiology of oil seeds: IX. Effects of water deficit on peanut seed quality. Crop Science, Madison, v.31, n.2, p.459-463, 1991.

MACÊDO, M.H.G. Amendoim. 2008. Disponível em:< http://www.conab.gov.br/OlalaCMS/uploads/arquivos/83e31b69fc4c1f45a1cee5eb53797f41..pdf> Acesso em 20 nov. 2016.

MARCONDES, J.; FERRAUDO, A.S.; SCAQUITTO, D.C.; ALVES, L.M.C.; LEMOS, E.G.M. Efetividade na fixação biológica do nitrogênio de bactérias nativas isoladas de plantas de amendoim. Ciência & Tecnologia, v.1, n.1, p. 21-32, Jaboticabal, 2010.

MAPA. MINISTÉRIO DA CULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO. Registro Nacional de Cultivares – RNC. Amendoim (Arachis hypogaea L.). 2016. Disponível em: Acesso em 20 nov. de 2016.

MEDEIROS, G. A.; ARRUDA, F. B.; SAKAI, E. Relações entre o coeficiente de cultura e cobertura vegetal do feijoeiro: Erros envolvidos e análises para diferentes intervalos de tempo. Acta Scientiarum, v.26, p.513-519, 2004.

MENDONÇA, J. C.; SOUSA, E. F.; BERNARDO, S.; SUGAWARA, M. T.; PEÇANHA, A. L.; GOTTARDO, R. D. Determinação do coeficiente cultural (kc) do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.), em Campos dos Goytacazes, RJ. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 11, n. 5, p. 471-475, 2007.

NAKAGAWA, J.; ROSOLEM, C. A. O amendoim: tecnologia de produção. Bauru: Fepaf, 1. Ed. 2011.

NOGUEIRA, R.J.M.C.; TÁVORA, F.J.A.F.; ALBUQUERQUE, M.B.; NASCIMENTO, H.H.C.do.; SANTOS, R.C.dos. Ecofisiologia do amendoim. In: DOS DANTOS, R.C.; FREIRE, R.M.M.; LIMA, L.M. O agronegócio do amendoim no Brasil. Ed.(2). Brasília, DF: Embrapa, 2013. p.71-114.

PINTO, C.de. MIRANDA; TÁVORA, F.J.F.; BEZERRA, M.A.; CORRÊA, M.C.de.M. Crescimento, distribuição do sistema radicular em amendoim, gergelim e mamona a ciclos de deficiência hídrica. Revista Ciência Agronômica, v.29, n.3, p.429-436, jul-set, 2008.

PLELA, A.; RIBEIRO, A.M.A. Soma de graus-dias para o subperíodo semeadura-maturação do amendoinzeiro. Revista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria, v.8, n.2, p.321-324, 2000.

RODRUIGUES, L.G.S.; RODRUIGUES, F.M.; OLIVEIRA, E.M.de.; VIEIRA, V.B.; ARÉVALO, A.M.; VIROLI, S.L. Amendoim (Arachis sp.) como fonte na matriz energética brasileira. Journal of Bioenergy and Food Science, v.3, n.3, p.178-190, 2016.

SETTALURI, V.S.; KANDALA, C.V.K.; PUPPALA, N.; SUNDARAM, J. Peanuts and their nutritional aspects – a review. Food and Nutrition Sciences, n.3, p.1644-1650, 2012.

TASSO JUNIOR, L. C.; MARQUES, M. O.; NOGUEIRA, G. A. A cultura do amendoim. Jaboticabal: UNESP, 2004. 220 p.

USDA. UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Oilseeds: World Markets and Trade. Foreign Agricultural Service. February, 2017a. Disponível em:< https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/oilseeds.pdf > Acesso em 20 fev. de 2017.

USDA. UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE. World Agricultural Production. Circular Series. WAP 9-16, February, 2017b. Disponível em:< https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/production.pdf> Acesso em 20 fev. de 2017.

VORASSOT, N.; SONGSRI, P.; AKKASAENG, C.; JOGLOY, S.; PATANOTHAI, A. Effect of water stress on yield and agronomic characters of peanut (Arachis hypogaea L.). Songklanakarin Journal of Science and Technology, v.25, n.3, p.283-288, 2003.

YANG, J.K.; ZHOU, J.C. Diversity, phylogeny and host specificity of soybean and peanut bradyrhizobia. Biology and Fertility of soils, v.44, n.6, p.843-851, jul. 2008.